Sveta Petka

Gospod Isus Hrist

Presveta Bogorodica

Stefan Dečanski

Crkva Sv Petke-Halmstad

Prepodobna mati Paraskeva Pisali su o izvoru Kurir

Kurir

VODA SA IZVORA SVETE PETKE LEČI I OKREPLJUJE VEKOVIMA

 

Za ovo sveto mesto u Železniku zna samo mali broj Beograđana

U beogradskom naselju Železnik izvor Svete Petke već stotinama godina predstavlja mesto gde se svakodnevno okuplja mnoštvo vernika. Iako je veoma posećen, čini se da malo Beograđana zna da ovaj izvor postoji u okolini grada.

Okružen betonskim zidom, šumom i voćnjacima, sa klupama za sedenje i ikonama Svete Petke, izvor podseća na hram. Mermerne stepenice vode do samog izvora, gde se nalaze tri česme iz kojih neprekidno teče hladna i bistra voda.

- Narod ide na izvor po vodu. Ja znam dosta ljudi iz svoje parohije koji idu tamo po vodu, jer je ona lekovita. U narodu postoji predanje da voda sa izvora Svete Petke dosta pomaže vidu. Izvor je neko vreme bio zapušten ali su Mika Kojić i meštani Železnika inicirali obnavljanje izvora sedamdesetih godina - kaže protojerej Hrama svetog kralja Stefana Dečanskog Dragan T. Anđelić.

Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle blagoslovio je prošle godine projekat izgradnje crkve na izvoru Svete Petke. Projekat je sada u razradi, opština je prihvatila da pomogne izgradnju crkve i već su izvađeni papiri okolnih placeva, pošto se planira da se svetilište proširi. Pre nego što počne gradnja crkve, planirano je da se izgradi infrastruktura, napravi put, električna instalacija, parking, i da se sve to završi do izgradnje autoputa ka Bubanj Potoku.

 

- Zasad se dotle stiglo i sve zavisi od dobre volje opštinskih vlasti, jer oni dosta mogu da pomognu. Što se tiče ideje o izgradnji crkve, inicijativu je dala Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle pre desetak godina, gde je i služio liturgiju. Arhitekti Ljubiši Krstiću patrijarh Pavle dao je odobrenje za projekat. Crkva se pravi iznad samog izvora, tako da će voda svakodnevno biti dostupna svim vernicima. Razmatramo da svetilište ima što veću površinu, jer naselje Železnik sa godinama je sve veće, i u planu nam je da ga zaštitimo - kaže protojerej Dragan T. Anđelić.

 

DRAGAN STANIMIROVIĆ

Izvor: Kurir

STARI ZAPIS O IZVORU

’’Kažu da je ova voda ljekovita tako da se mnogi bolesnici od nje izleče i postanu zdravi kao drijen. Svijet tu odavna ide, najviše mlade nedelje i petka, a i sad sve jednako dolazi iz mnogijeh krajeva pa čak iz Podrinjskog okružja i okupi ih se jednog dana i po 40 duša te se kupaju i piju vodu, pa i pare bacaju u vodu i godišnje se nakupi i po 200 groša. Zato su Železničani postavili jednog čoveka te kupi ove pare, pa vele da od njih onđe naprave jednu zgradu, da im se ima đe narod skloniti od rđavog vremena’’.

A.V. Bogić, Opis vračarskkog sreza, Topografski rječnik,

Beograd , 1866.

 

Citat iz knjige:

"Istorija Železnika 
1528-1945"
Autor knjige: Nenad Lukić

Galerija